Binaların ömrünü uzatmak, aşınma, korozyon ve sızıntılara karşı dayanıklı hale getirmek için yapılan uygulamalara su yalıtımı adı verilir. Su yalıtımı, suyun ya da nemin yapıya zarar vermesinin önüne geçmek için yapılmaktadır.
Su yalıtımı binaların uzun ömürlü olması ve güvenilirliği açısından gereklidir. Su izolasyonu; yağmur, dolu, kar, nem ve yer altı suyu gibi çevresel faktörlere karşı korumak için yapılır. Ayrıca banyo, tuvalet ve mutfak sularının binaya zarar vermemesi için su izolasyonu yapılmaktadır.
Su Yalıtımı Uygulama Alanları Nelerdir?
Binaların ıslak hacimler olarak tanımlanan, su ile temas eden alanları bulunur. Bu alanlar teras çatı, banyo, mutfak ve tuvalettir. Bina pek çok bölgede su ile doğrudan temas eder. Bu nedenle su yalıtımı binalarda birçok alanda yapılmaktadır.
Su izolasyonu yapılan alanlar şöyle tanımlanır;
Temel ve döşemeler
Duvar ve cepheler
Dış duvarlar
Çatı ve teraslar
Havuzlar
Pencere kenarları
Su depoları
Mutfak, banyo ve tuvalet gibi ıslak hacimli noktalar
Subasman alanları
Duvar ve cepheler, teras ve çatılar, temel ve döşemeler, havuzlar ve özel alanlar su izolasyonu yapılan alanlardır. Evlerin çatı katı ve teras bölümleri su yalıtımı için önemlidir. Yağmur, kar ya da dolu gibi olumsuz hava koşulları çatı ve teraslara zarar vermektedir. Bu durumda çatı veya terastaki su, bina içerisine sızmaktadır. Bina içerisinde su sızıntısı ve akmalar yaşanmaması için teras ve çatılara su yalıtımı yapılmalıdır.
Su Yalıtımının Avantajları Nelerdir?
Su yalıtımının birçok avantajı vardır. Su yalıtımı, başta su sızıntılarına karşı binayı korur. İç ortam yüzeyinde küflenme, siyah leke ve mantar gibi organizmaların oluşmasının önüne geçer. Su yalıtımı doğal malzemelerin çürümesi, sıvaların kabarmasını engeller.
Su yalıtımı, binayı korozyona ve aşınmaya karşı korur. Suyun ve nemin olumsuz etkilerine karşı yapıların kullanım ömrünü uzatır.
Su Yalıtımı Nasıl Yapılır?
Yapı, inşaat aşamasındayken su yalıtımının yapılması gerekir. Yapının inşaatı sırasında uygulanması gereken noktalara su yalıtımı yapılır. Su yalıtımı yapılan alanlarda doğru bir şekilde yalıtım yapılması gerekir.
Temel ve İstinat Duvarlarının Su Yalıtımı
Temel ve istinat duvarlarının su yalıtımı binanın inşaatı sırasında uygulanır. Bunun için yüzey pürüzsüz bir şekilde hazır hale getirilmelidir. Yüzeydeki parçalar kazınmalı ve uygulama için hazırlanmalıdır. Temel ve istinat duvarlarının izolasyonunda sıvı membran kullanımı yaygındır.
Zemin Su Yalıtımı
Binaların zeminlerine yapılan su yalıtımı, suyun sızmasını ve çökmesini önlemeye yardımcı olur. Binaların uzun ömürlü olması için su yalıtımı yapılmalıdır. Zemin su yalıtımı ile yapı, su hasarlarına karşı korunur. Zemin su yalıtımı, metro ve tünel inşaatlarında, bodrum kat ve duvarların içten yalıtımı sırasında, zeminlerde ve yatay derzlerde suya maruz kalabilecek alanlarda yapılır.
Teras ve Çatılarda Su İzolasyonu
Teras ve çatılarda su yalıtımı için bitümlü, akrilik veya poliüretan malzemelerin kullanılması gerekir. Teras ve çatılarda su izolasyonu yapılırken yüzeyin kusursuz bir şekilde hazırlanması gerekir. Uygulama için yalıtım malzemesine su dökerek karıştırılır. Daha sonra yalıtım malzemesi terasa rulo fırça yardımıyla uygulanır.
En İyi Su Yalıtım Malzemesi
En iyi su yalıtım malzemesi gereksinimlere ve şartlara göre seçilir. Temel ve teras için su yalıtımı yapılacaksa membran malzeme kullanılmalıdır. Su geçirmez sıvı membran uygulama kolaylığı ve uzun ömürlü olması nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir. Tamamen su geçirmez yapıda olan sıvı membran, kolay temizlenebilir özelliktedir.